See veebileht kasutab küpsiseid (cookies).

Jätkades TJO Konsultatsioonide veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Tutvu meie andmekaitse põhimõtetega.

Peamise sisu sektsioon

Altkäemaksuvastase juhtimissüsteemi standard ISO 37001

Nüüd võimalik ka tutvuda altkäemaksuvastase juhtimissüsteemi standardi (ISO 37001) nõuetega ka eesti keeles. Altkäemaks on kahjuks ka Eestis laialt levinud nähtus. Altkäemaksu vältimiseks on loodud küll konventsioone ja hulgaliselt erinevaid õigusakte, kuid need moodustavad vaid üldise raami. Oluline on organisatsioonisisese töökorralduse läbimõtlemine ja inimeste teadlikkuse tõstmine.

ISO 37001 on standard, mis sätestab nõuded altkäemaksuvastase juhtimissüsteemi sisseseadmiseks, elluviimiseks ja toimivana hoidmiseks. Standardi eesmärk on aidata organisatsioonil altkäemaksu ennetada, tuvastada ja juhtumitele reageerida ning olla vastavuses altkäemaksuvastaste seaduste ja vabatahtlike kohustuste võtmisega nende tegevuste suhtes.

Standardit võib rakendada iga organisatsioon, olenemata selle tüübist, suurusest, omandivormist või olemusest. Küsimus on rohkem selles, kas organisatsioon peab teemat oluliseks ja soovib seda süsteemselt käsitleda. Selle alusel on võimalik soovi korral ka taotleda süsteemi sertifitseerimist. Eestis võib sertifitseerimisega veel aega minna, sest akrediteerimisprotsess võtab veel natuke aega.

Oma olemuselt on tegemist tüüpilise juhtimissüsteemi standardiga, kuid rõhuasetus on loomulikult altkäemaksu vältimisel. Lisainfo ISO 37001 standardi kohta on leitav aadressilt https://tjo.ee/konsultatsioon/altkaemaksuvastase-juhtimissusteemi-arendamine-iso-37001-alusel/

Kui soovite abi standardi nõuete tõlgendamisel või juurutamisel, siis andke palun teada.

Tunned huvi?